Over Sofie

Bijna 10 jaar geleden kreeg Sofie De Neve (Fie voor de vrienden) de pottenbakmicrobe serieus te pakken. Ze was steeds van plan geweest om te starten met pottenbakken nĂ  haar pensioen, maar gelukkig bedacht ze zich en schreef ze zich op een dag in voor een lessenreeks. De vonk was er meteen, de liefde voor het ambacht groeide snel.

Sofie ging steeds meer cursussen volgen en leerde zo altijd maar beter de kneepjes van het vak. Van draaien tot glazuren, van klein potje tot grote schaal, van klei recupereren tot experimenteren met glazuur.

Al gauw richtte Sofie ook thuis een atelier in. Zo kon ze ook thuis haar nieuwe passie beoefenen. In 2019 breidde ze haar eigen atelier uit naar een volwaardige lesruimte. Met veel geduld en enthousiasme introduceert Sofie nu ook anderen in de wondere wereld van het pottenbakken.

Maar ook na 10 jaar ervaring is de weg nog lang en (gelukkig) nog niet ten einde: het is haar overtuiging dat een mens altijd kan en moet blijven bijleren. Sofie blijft dan ook graag haar grenzen opzoeken en verleggen. Een kilootje meer op de draaischijf, een moeilijkere vorm, een nog mooiere curve, een bijzondere kleisoort, een glazuur met meer diepte … De mogelijkheden zijn oneindig en zo blijft de reis afwisselend en boeiend.

In haar eigen creaties zoekt Sofie altijd naar een combinatie van elegantie en speelsheid. Strak en modern is niet haar ding, klassiek en ouderwets kan haar evenmin bekoren. In die boeiende ruimte daartussenin experimenteert ze graag met nieuwe vormen, kleuren en texturen. Een speels bochtje, een weloverwogen detail of een subtiele twist geven haar keramiek die bepaalde touch en eigenheid.

Sofie heeft een grote passie voor andere culturen en landen. Daarom werkt ze momenteel aan een Arabische keramiekcollectie. Volg haar op Facebook of Instagram om de laatste ontwikkelingen te volgen.

Sofie De Neve (Fie Potterie) in haar atelier.